Menu

Salut Comunitària


Sensibilitzar la població sobre hàbits saludables alhora que identificar les necessitats sociosanitàries per a realitzar posteriorment activitats o accions intergeneracionals i col·lectives..


En el grup de treball de Gent gran es pretén abordar possibles dificultats associades al procés d’envelliment de les persones, centrant-nos en la situació de solitud i aïllament no volguts i de vulnerabilitat.

Des de l’any 2018 el grup que treballa en la Taula de Gent Gran, intenta construir accions encaminades a arribar a aquell sector de persones grans més vulnerables, la població diana i, a la qual ens adonem que costa molt arribar.
 

La primera actuació va ser la publicació i difusió del “Se Hace Saber”, un despleglable que  aglutina la majoria d’activitats orientades a gent gran del barri del Carmel. La publicació surt un cop al trimestre i es pot trobar distribuït per tot el territori, des dels centres de salut, passant per equipaments i entitats i fins a establiments.

Tanmateix, i seguint l’objectiu inicial d’arribar a les persones més aïllades, una de ínies de treball iniciades és la creació d’un grup de voluntariat al territori que col·laborés en la cura i l’acompanyament d’aquestes persones grans.

La Memòria en Comunitat és un taller de continuïtat dels grups de memòria que es realitzen al Cap Horta 7D, en el que s’impulsen experiències més participatives per a millorar les capacitats cognitives d’aquestes persones mitjançant exercicis tant escrits com exercicis físics de relaxació i concentració. Les sessions del taller les faciliten infermeres voluntàries que havien estat vinculades d’una manera personal o professional al territori.

Espai de suport al dol amb una psicòloga especialitzada en la temàtica. Les trobades són quinzenals i es pretén acompanyar el dol per pèrdua de les persones que formen el grup.

Programa d’exercici físic i salut a l’aire lliure. Dos dies a la setmana es realitzen activitats de Tai Txí i Txi kung alterns amb caminades i exercicis de memòria als Jardins Juan Ponce.

La Caminada Intergeneracional és un recorregut saludable que es realitza cada mes de maig amb la participació de la gent gran del barri i dels alumnes de primària de les escoles del barri. L’activitat, que al llarg de dues hores i mitja recorre els espais verds del Carmel, s’inicia i finalitza amb una sessió d’estiraments musculars, dinamitzades per grups autogestionats d’exercici físic. El recorregut compta amb diverses parades, on es realitzen activitats al voltant de la salut, i amb la participació d’uns animadors de ball en línia que van dinamitzar uns balls al camp de fútbol de la Deportiva Carmelo. La jornada al complet posa en valor l’activitat física i els hàbits saludables.

 

Dies abans de la celebració de la caminada, grups d’exercici físic estables del CAP Carmel 7C i del CAP Horta 7D, visiten els centres educatius del Carmel que hi participen i fan intercanvi d’activitats d’exercici físic.

Cicle de tallers per a famílies basat en metodologia activa i grupal que pretén millorar les competències de criança i habilitats, aconseguir que s’impliquin eficaçment en la construcció d’una dinàmica familiar positiva i promoure el desenvolupament de models familiars adequats. A partir de les experiències i necessitats de les famílies interessades s’elaboren les sessions que les dinamitzen infermeres o treballadores socials dels centres sanitaris del territori.

El Programa de desenvolupament d’habilitats parentals per a famílies, basat en metodologia activa i grupal, pretén millorar les competències de criança i habilitats, aconseguir que s’impliquin eficaçment en la construcció d’una dinàmica familiar positiva i promoure el desenvolupament de models parentals adequats. El programa s’adreça a mares i pares de nens i nenes de 2 a 17 anys.

Participants

Dinamitzadora del Programa Vulnerables

Tècnica de barri i de Gent Gran del Districte Horta Guinardó

Espai de Suport NB i HG. Fundació Memora

Casal Gent Gran Bcn Horta – Guinardó

Creu Roja Programa Baixem al Carrer

Amics de la Gent Gran

PAE

Centre de Serveis socials del Carmel

Agència Salut Pública Barcelona

Centre Cívic El Carmel

CAP Carmel 7C

CAP Horta 7D

Vincles BCN

Biblioteca El Carmel- Juan Marsé

EspaiCaixa El Carmel, Esplai de Gent Gran

Càritas Barcelona

Espai Jove Boca Nord

Col·legi Santa Teresa

Escola Virolai 

Escola El Carmel

Escola Piaget

Escola Coves d’en Cimany

Escola Heura

CFA El Carmel

Club Deportiva El Carmelo

Fundació Els Tres Turons

Club Deportiva El Carmelo

Fundació Els Tres Turons

Grup Gaudim (Salut, camí i companyia; Las Invencibles; Supernova; Hijas de la Luna; SalutGym; Arco Iris; Fem salut, fem barri)

Grup Las Marchosas de Lisboa

Infermeres Voluntàries

Asociación Cultural i Recreativa 40 p’arriba 40 p’abajo

Punt Òmnia Fundació Adsis

Punt Òmnia Martí Codolar