Presentació de la Lita a diferents fòrums

Després de la presentació de “La Lita i els determinants socials de la salut” a finals de febrer i, després d’haver guanyat el segon premi del XIV Premi Barcelona Associacions, els professionals del grup Sociosanitari de Carmel Amunt l’han presentat a diferents fòrums per donar-la a conèixer arreu de Barcelona.

El primer fòrum en el que es va presentar va ser al Consell de Salut del Districte Horta-Guinardó. La publicació de “La Lita i els determinants socials de la Salut”, va ser presentada a la Sala d’Actes del Mas Guinardó a professionals de l’àmbit sanitari, així com també al públic present que representava el veïnatge del districte.

Més tard, es va presentar a la I Jornada d’Intercanvi d’Experiències en Salut Comunitària “A Prop de la comunitat”de l’Àmbit del I.C.S de Barcelona Ciutat. Acte al que van assistir nombrosos professionals de medicina, infermeria i treball social de gran nombre de Centres d’Atenció Primària de la ciutat comtal. A l’Auditori Novartis, es van presentar experiències per promoure el treball en xarxa en el desplegament de les activitats comunitàries, així com també van intervenir ponents experts en salut comunitària, que van voler destacar que un dels papers principals del sistema sanitari és el d’ajudar a què les persones visquin la seva malaltia amb la major qualitat de vida possible’.

El divendres 24 d’abril va tenir lloc la Jornada de Reflexió “Junts arribem més lluny” dels treballadors i les treballadores socials de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut. Una reflexió dels treballadors/es socials de la ciutat comtal sobre la gran influència que tenen els factors socials en la salut de les persones. Cal resaltar que a la trobada es van presentar tres experiències molt representatives de l’activitat directa d’aquest col•lectiu de professionals en la salut de les persones en diferents barris de la ciutat de Barcelona: un de relacionat amb el treball social pediàtric a Nou Barris i Passeig Maragall; un altre, amb el suport social en situació crisi econòmica a La Mina; i el darrer amb l’edició del llibre La Lita i els determinants socials de la salut, a El Carmel (Districte Horta-Guinardó).
imatge_foro_lita

I, per últim es va presentar a la Trobada de Dones i Salut, dins el marc del “Dia Internacional de la Salut de les Dones”. Amb aquesta trobada es va reflexionar en un sentit ampli sobre què entenem per salut, com donar a conèixer i, alhora, compartir iniciatives del territori entorn la salut i les dones del Guinardó i d’altres barris del Districte, com el Carmel o Can Baró.

La tertúlia de “La Lita i els determinants socials de la Salut”, va donar a conèixer les conseqüències que sobre la salut tenen la manca de feina, l’alimentació condicionada als recursos econòmics, l’atur, la privatització dels serveis, l’absència real de dret a l’habitatge, la qualitat de l’aire i del medi ambient i les deficitàries infraestructures del barri, entre d’altres. Tot plegat va evidenciar que l’esperança de vida està relacionada amb la qualitat de vida i parla de com el nostre codi postal té més influència en la nostra salut, que no pas el nostre propi codi genètic.