“Creiem imprescindible arribar a les joves i adolescents per a facilitar la conscienciació dels rols i estereotips de gènere que ens obliga a seguir el sistema patriarcal”

Parlem amb les companyes del PIAD d’Horta-Guinardó, professionals que treballen al seu dia a dia per la igualtat en l’exercici de drets i la visibilització del paper individual i social de les dones. Una feina que va des de l’educació i la prevenció fins a la intervenció, i que anima a les dones, joves i grans, a afrontar activament les seves realitats.

Com treballeu per arribar a les dones del territori i quina és la tasca que desenvolupeu?

El Punt d’Informació i Atenció a les Dones d’Horta-Guinardó és un servei de proximitat que ofereix informació i atenció en tots aquells temes que interessen i preocupen a les dones (laborals, formatius, legals, d’associacions de dones…). Som un servei gratuït i confidencial.

Oferim atenció individual per part de la tècnica, la Lucía, la psicòloga, la Laura i l’assessora jurídica, la Susana. Tractem temes relacionats amb separacions, divorcis, dols, crisis del cicle vital, baixa autoestima, assetjament moral i/o sexual a la feina, violència masclista, estrangeria…

També organitzem tallers de diferents temàtiques com autoestima, autodefensa, risoteràpia, relacions afectives i sexuals… I per últim a nivell comunitari, la Raquel, organitza activitats de sensibilització i prevenció de la violència vers les dones, temes relacionats amb els drets de les dones, celebració del 8 de març i 25 de novembre.

Quina és la importància de treballar en xarxa i com podem col·laborar les entitats?

Per nosaltres és imprescindible el treball i la coordinació en xarxa per tal d’oferir a les dones la millor atenció possible. En aquest sentit participem en el Circuit de violència del districte en el qual ens reunim serveis i entitats que intervenim en casos de violència masclista (serveis socials, atenció primària de salut, mossos d’esquadra, centre de salut mental d’adults…).

Per tal que les dones arribin al nostre servei és important que tant elles a títol personal com les entitats, associacions, serveis… coneguin la tasca que es fa al PIAD. A més sempre estem a disposició d’organitzar activitats de sensibilització amb les entitats de forma conjunta per arribar a les dones del districte.

Dins del Districte quins són els reptes i prioritats que teniu present

Per nosaltres que les dones joves arribin al servei és un gran repte. Els volums més grans d’atenció són a dones d’entre 30 i 65 anys.

Creiem imprescindible arribar a les joves i adolescents per a facilitar la conscienciació dels rols i estereotips de gènere que ens obliga a seguir el sistema patriarcal en el qual vivim i poder així repensar la nostra identitat des de la llibertat d’expressió. En aquest sentim volem incidir en el treball amb elles a través de formar a agents facilitadores que després empoderin a altres noies.

També volem arribar a dones d’altres barris del districte que no coneixen el servei i tot el que es poden beneficiar d’ell.

Com d’important és tenir col·lectius de dones als barris que puguin actuar des d’una perspectiva de gènere?

És molt important! Com comentàvem ens trobem dins un sistema patriarcal que ens diu des que naixem com hem d’actuar en relació al nostre gènere, causant els malestars que provoca el masclisme: la baixa autoestima de les dones, la sobrecàrrega de responsabilitats, la culpabilitat, podent arribar a maltractament psicològic, ambiental, econòmic, social, sexual, i la violència física. Aquests col·lectius, entitats, associacions de dones… que treballen i actuen des d’una mirada de gènere són agents que poden ajudar a empoderar a altres dones.

El nostre ideari és que tots els serveis, col·lectius, entitats… tinguin en compte de forma transversal la perspectiva de gènere.

Per últim, quines són aquelles coses que ens deixat de preguntar-vos?

Per la nostra banda agrair-vos aquesta entrevista ja que és una manera més de fer conèixer el PIAD al barri i al districte. Esperem poder fer coses conjuntament amb Carmel Amunt!

Us deixem les nostres dades de contacte. Ens podreu trobar al carrer Arenys, 75 i al número de telèfon 93 420 00 08 on les dones poden trucar per concertar cita. Gràcies!