“Aquest barri gaudeix de multitud d’Entitats diverses que col·laborem entre nosaltres”

La Margarida Galindo és treballadora social i avui ens parla de la seva feina al Centre de Dia – Residència Assistida per a Gent Gran d’Horta, de la implicació que la comunitat i el treball en xarxa té per la promoció de l’envelliment actiu dels i les usuàries i de com estan celebrant el seu 25 aniversari amb un projecte ben especial.

Com es treballava amb la gent gran en aquells anys que vas arribat? Ha canviat?

Sí ha canviat molt la manera de treballar. Jo vaig arribar fa uns deu anys. Ha hagut un procés continu i dinàmic que s’ha adaptat  a les preferències de les persones per donar suport a les seves necessitats reals.

Quant fa que participeu a la Taula Socio-Sanitària de Carmel Amunt?

La meva implicació en el Pla Comunitari de Carmel Amunt es remunta des de fa molts anys. Totes les altres treballadores socials que estaven abans ja havien participat en el treball social comunitari.

Des de el nostre centre hem treballat conjuntament amb  l’escola Xarlot , avis explicant contes als nens. També hem anat a la Biblioteca El Carmel – Juan Marsé a explicar contes amb els residents. Han  vingut escoles a cantar per nadal, darrerament hem fet un intercanvi Intergeneracional amb els nens i nenes de les Coves d’en Cimany. També hem fet una degustació culinària amb les diferents nacionalitats dels participants.

Des de sempre  participem cada any a la Macro caminada d’Horta. Per mi es una finestra oberta a la historia de vida del barri.

El treball en xarxa es té que fer quan tens aquest sentiment de pertànyer a alguna cosa  més que d’un centre de treball. Des de treball social la nostra mirada sempre va més enllà.

Aquest barri gaudeix de multitud i diversitat d’entitats  que col·laborem entre nosaltres  i emprenem projectes comuns. Es reconeix  la importància de tenir un pla comunitari al barri que contribueix a enfortir la xarxa veïnal.

Com creus que hem d’afrontar la salut de la gent gran?

Vosaltres ja treballeu per donar a la gent gran espais per un envelliment actiu, ho esteu fem molt bé.

Promoure i afavorir un envelliment participatiu en la vida social, cultural i familiar. Transmetre un missatge més complet que el de l’envelliment saludable.

De fet, un dels millors missatges per transmetre valors als nostres infants és el respecte per les persones grans i posar les bases per poder aplicar les polítiques adequades  amb l’objectiu de garantir un procés d’envelliment saludable i actiu.

Per últim, comenta’ns la gravació que heu dut a terme.

La gravació del Lipdub va sorgir d’una pluja d’idees quan preparàvem els jocs d’estiu. Es va explicar als residents i usuaris del Centre de Dia i vam parlar amb les famílies per informar del que faríem.

Vam estar durant molts mesos utilitzant el Lipdub per fer exercicis de coreografia, manualitats per decorar la residència, parlar del que significa la residència per a ells, escrivien en cartolines taronges paraules que defineixen les emocions… va ser un tema monogràfic durant molt de temps. Tot girava entorn el Lipdub. Havia molta alegria per veure el resultat.

Ha sigut un regal per el 25e aniversari que sense la feina dels residents, famílies i l’equip humà de la residència i centre de dia d’Horta no hagués estat possible.